Szukaj produktu:

Wpisanie znaku 'spacji' zainicjuje wczytanie podpowiedzi.

Chcesz skorzystać ze szczegółowej wyszukiwarki?
Kliknij tutaj.


Szukaj w serwisie:

Biografie

  • Beata Lejman (redakcja)

    Geschmack des Lebens auf Schloss Fürstenstein


    im Objektiv von Louis Hardouin, dem Küchenchef der Familie von Hochberg

    Louis Hardouin (1877–1954) war Chefkoch der Familie von Hochberg auf Schloss Fürstenstein (Książ) und arbeitete für Hans Heinrich XV. vermutlich bis zum Jahre 1932.

    Ten produkt jest niedostępny dla koszyka.

  • Janusz Michalewicz

    Czy warto było... O dawnych teatrach i kulturze studenckiej


    Autor, w młodości aktor Studenckiego Teatru „Kalambur” we Wrocławiu, wspomina dawne czasy – studenckie teatry i przyjaciół, uczestników akademickiego życia kulturalnego Wrocławia, a także innych miast Polski. Nie stroni od żartu i anegdoty.

    Cena: 10.00 PLN

    32.00 PLN   w tym VAT 5%

    KUP KSIĄŻKĘ
  • Magdalena Mularczyk

    Ferdinand Albin Pax i dzieło jego życia / und sein Lebenswerk


    Bohaterem tej książki jest Ferdinand Albin Pax, zasłużony wrocławianin, botanik, wybitny badacz szaty roślinnej Sudetów i Karpat, profesor i nauczyciel akademicki, który w latach 1893–1926 kierował Ogrodem Botanicznym we Wrocławiu.

    Cena: 35.00 PLN

    KUP KSIĄŻKĘ
  • Beata Lejman (editor)

    A Gourmet’s View of Książ


    The Lost World of Książ Castle through the Lens of Louis Hardouin, chef of the von Hochberg Court

    An album of Luis Hardouin's photographs, a chef who from 1909 to 1926 was in charge of the kitchen of the Hochberg family in Książ Castle, and likely employed by Hans Heinrich XV until 1932.

    Ten produkt jest niedostępny dla koszyka.

  • Paweł E. Tomaszewski

    Powrót. Rzecz o Janie Czochralskim


    Kim był i co zdziałał Jan Czochralski (1885-1953), że jego nazwisko jest najczęściej na świecie wymienianym w publikacjach naukowych nazwiskiem Polaka? Czy tytuł „praojca elektroniki półprzewodnikowej” jest uzasadniony? Czy znamy kulisy współpracy z polskim wywiadem wojskowym?

    Ten produkt jest niedostępny dla koszyka.

  • Julian Bartosz

    Angela Merkel. Kariera – władza – polityka


    Rzecz o Angeli Merkel jest po publikacjach o Willym Brandcie i Helmucie Kohlu trzecią pozycją o kanclerzach niemieckich w dorobku autora. W książce zostało przedstawione życie Angeli Merkel w byłej NRD, kariera w RFN, sposób sprawowania władzy oraz polityka, w tym – na zakończenie – jej stosunek do Polski.

    Cena: 18.00 PLN

    26.00 PLN   w tym VAT 5%

    KUP KSIĄŻKĘ
  • Paweł E. Tomaszewski

    Powrót. Rzecz o Janie Czochralskim (wydanie II)


    Kim był i czego dokonał Jan Czochralski (1885–1953), że jego nazwisko jest najczęściej w świecie wymienianym w publikacjach naukowych nazwiskiem Polaka? Czy tytuły „praojca elektroniki półprzewodnikowej” i „ojca współczesnej cywilizacji elektronicznej” są uzasadnione? Czy znamy kulisy jego współpracy z polskim wywiadem wojskowym?

    Cena: 100.00 PLN

    KUP KSIĄŻKĘ
  • Beata Lejman (redakcja)

    Książ od kuchni w obiektywie Louisa Hardouina, nadwornego kucharza Hochbergów


    Album z fotografiami Louisa Hardouina, mistrza sztuki kulinarnej, który od 1909 do 1926 roku kierował kuchnią na dworze Hochbergów w Książu, dla Hansa Heinricha XV pracował zapewne do 1932 roku.

    Ten produkt jest niedostępny dla koszyka.

  • Marcin Barcz, Ilona Czechowska, Małgorzata Preisner-Stokłosa (redakcja)

    Katalog wystawy Władysław Bartoszewski 1922–2015. Pod prąd. Pamięć. Pojednanie. Dialog kultur z Karlem Dedeciusem


    Ausstellungskatalog Władysław Bartoszewski 1922–2015. Widerstand. Erinnerung. Versöhnung. Kulturdialog mit Karl Dedecius

    Wystawa Władysław Bartoszewski 1922–2015 poświęcona jest życiowym dokonaniom Bartoszewskiego. Stanowi jednocześnie dokumentację historii stosunków polsko-niemieckich w podzielonej Europie i drogi do pojednania.

    Cena: 40.00 PLN

    KUP KSIĄŻKĘ

Open Access

 

Używamy plików cookies, aby zapewnić najlepszą jakość. Kontynuując korzystanie z naszej strony, zgadzasz się z naszą polityką dotyczącą plików typu cookies.